De acum, mai mult ca oricând, punctajul obținut în evaluarea unui proiect finanțabil cu fonduri nerambursabile nu mai poate fi influențat decisiv doar din încondeierea unei cereri de finanțare, oricât de măiastră este aceasta, deoarece punctajul în această etapă vizează strict datele financiare din anii fiscali anteriori, având frumoși indicatori ca Rata solvabilității generale a microintreprinderii sau Rata rentabilității financiare a microintreprinderii, spre exemplu.

Eligibilitatea aplicantului
Este de la sine înțeles că trebuie să îndeplinești TOATE condițiile alea de bun simț impuse prin Ghid. Dacă Ghidul spune că aplicantul “este încadrat ca microîntreprindere în cel puțin 2 din ultimii 3 ani de activitate (2013, 2014, 2015)” atunci este logic că solicitantul trebuie să aibă o cifră de afaceri mai mică de 2.000.000 euro, echivalent în lei, și numărul angajaților să nu depășească 9 persoane.
Asta și faptul că aplicantul “a înregistrat profit în ultimul an fiscal înainte de depunerea cererii de finanțare” mă determină să apreciez că vor fi avantajate firmele mari și serioase. Sau doar mari!

Alt aspect de menționat este faptul că se finanțează doar codurile CAEN specificate în anexa 2 a Ghidului solicitantului.
În funcție de codul CAEN eligibil vizat, poți marca între 5 și 16 puncte. Iată că avem o diferență de 9 puncte care te pot face sau nu finanțabil.
Cine are curiozitatea, să se uite pe deosebita Anexa 2 și să-mi spună mie că ălea nu-s puse acolo cu mâna.

Next.

Contribuția minimă din partea solicitantului la cheltuielile eligibile ale proiectului este de minim 10%. Asta e egal cu 0 (zero); în sensul în care pentru 10% contribuție ești evaluat cu 0.
Pentru fiecare punct de cofinanțare se primește câte 1 punct la evaluare, dar nu mai mult de 10 puncte.
Și cu această condiție sunt de accord.
Dar nu pot să nu evidențiez că iar sunt avanajate firmele mari.

Pentru curioși și interesați, vă invit să citiți prima parte a articolului publicat pe siteul cppue.ro.

Aparența binelui
Etichetat pe:                
Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *